2021-06-08 08:11:53• hírek • Bede Emőke

Akár Szatmárnémetiből is látható a részleges napfogyatkozás – ANIMÁCIÓ

Június 10-én részleges napfogyatkozás lesz Románia felett is, a fogyatkozás mértéke viszont elég csekélynek mondható, hiszen a Hold a Napnak csak a 0,1-2,1 százalékát takarja majd. A Vasile Urseanu Admirális Csillagászati Obszervatórium tájékoztatása szerint az égi jelenség csak nagyon sötét szűrővel rendelkező hegesztőüveggel vagy Mylar szűrővel lesz majd látható, szemünk világának védelme érdekében azonban improvizált eszközökkel még csak ne is kísérletezzünk.

Románia területén a részleges napfogyatkozás leghamarabb a nyugati és északnyugati területeken lesz észlelhető. E részeken már 13 óra 17 perckor el fog kezdődni a napfogyatkozás, az pedig, hogy meddig tart majd, a Nap kitakartságától fog függni. Ahol a Hold nagyobb arányban takarja el a tűzkorongot, ott értelemszerűen tovább lesz majd látható a jelenség. Az ország északnyugati felében a becslések szerint 1 óra és 18 perces lesz a napfogyatkozás, az ország középső részén azonban az is előfordulhat, hogy csak néhány percig tart majd, és itt a kitakartság is csak minimális lesz.




A Napot legnagyobb arányban Szatmárnémeti felett takarja majd ki a Hold, bár itt is mindössze 2,1 százalékos fogyatkozásról beszélhetünk. A város felett 13 óra 17 perckor kezdődik majd a jelenség, maximumát 13 óra 56 perckor éri el, 14 óra 34 perckor pedig már vége is lesz. Az alábbi animáción az obszervatórium azt szemlélteni, hogyan is fog kinézni mindez. 
 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: